روشها و فنون کاربردی سازی دانش
توسط دانشجویان کاردانی و کارشناسی و همه علاقه مندان
در اين بخش به روشها و مهارتهایی میپردازیم که میتواند دانشجویان گرامی را در کاربردی سازی دانش در سطح فردي و گروهي (خانواده، سازمان، تيم و…) درزمینه حل يک مشکل يا تحقق يک هدف کمک کند. اصل مهم در این زمینه آن است که فرد يا گروه، مسئوليت کامل حل مشکل، تحقق هدف و استفاده از فرصت، ظرفیت و…. را بپذيرد و براي پیگیری آن به دنبال ابزار، مهارت و راهکار باشد. روشها و مهارتهایی که در اين بخش، معرفي میشود مشتي از خروار است و ممکن است شما، دوستان یا همکارتان، از روشهای ديگري براي رفع مشکل، تحقق هدف و… استفاده کنيد که باعث خرسندی و افتخار است.

دانشجوی گرامی کاردانی- کارشناسی
اگر مشکل یا هدفی دارید 12 راه حل اینجاست...
یادگیری عمیق، بهترین راهگشاست
خلاصه روش اول
ظهور فناوریهای نوين اطلاعاتي و ارتباطي و بهویژه شبکه هاي اجتماعي مبتني بر تلفن همراه مانند واتساپ، اينستاگرام و… یادگیری را دچار دگرگون ساخته است زيرا با داشتن گوشي هوشمند و دسترسي آسان افراد و گروههای انساني به شبکه جهاني اينترنت، امکان جستجو و فراگيري هر نوع مهارت و دانشي براي همگان وجود دارد. پس شما هم درنگ نکنید و شروع کنید.
مثال فردی و گروهی
برای مثال، فرد بيکار، بايد از خود بپرسد که من به چه دانش، اطلاعات يا مهارتي نياز دارم که بتوانم بر بيکاري غلبه نمايم و براي خود، شغلي فراهم کنم؟ ممکن است شرکتی نیز در حال حاضر از فروش خوبي برخوردار نباشد که میتواند کارکنان خود را تشويق به يادگرفتن روشها و فنون فروش یا روشها و فنون جذب مشتریان نمايد.
تا آموزش نبینید، خبری نیست
خلاصه روش دوم
منظور از آموزش، شرکت کردنِ فرد يا گروه داراي مشکل يا هدفِ مشخص، در دوره تخصصی آموزشی حضوری یا برخطِ مرتبط با مشکل يا هدف خود است زيرا اغلب مشکلات ما از کمبود آگاهي و نداشتن دانش، سرچشمه میگیرند. دانش اصيل و پايدار نيز درگرو کسبِ آموزش اصيل و حرفهای است پس آموزش مورد نیازتان را شروع کنید.
مثال فردی و گروهی
مثلا افراد يا گروههایی که با حل يک مشکل، تحقق يک هدف و… مواجه هستند، باید از خود بپرسند که: چگونه میتوانم با شرکت در يک دوره آموزشي تخصصي، (مثل آموزش نرمافزار فتوشاپ مثلاً براي فرد بيکار) مشکل خود را حل يا هدف خود را محقق کنم؟ چگونه میتوانم با گذراندن دوره کارشناسي ارشد مديريت کسبوکار يا MBA درراه اندازي کسبوکار شخصي، موفق شوم؟
تفکّر، بالاترین امتیاز انسان است
خلاصه روش سوم
فرايند تفکر، سه مرحله است نخست؛ تعيين مسئله، يعني اينکه مشکل يا هدف اصلي من در حال حاضر چيست؟ دوم: تعيين راهحلهای موجود، يعني بررسي راهحلهای ممکن و قابل انجام. سوم: تصمیمگیری و اقدام، يعني انتخاب يکي از راهحلها با واقعنگری و مشورت. شما هم از این فرایند استفاده کنید و نتایج عالی آن را ببینید.
مثال فردی و گروهی
برای مثال در موضوع فرد بیکار، وی می تواند درباره مهارتها، ارتباطات و فرصتهای شغلی بررسی و تفکر نماید و شغل مناسبی را پیدا کند. در حوزه گروهی نیز مدیر سازمان یا شرکت می تواند با تشکیل جلسه طوفان فکری با اعضا و کارکنان خود، هم افزایی فراوانی را برای حل مشکل یا تحقق هدف مورد نظر، ایجاد نماید.
بخوان، اجرا کن و نتیجه را ببین!
خلاصه روش چهارم
مطالعه درگذشته، منحصر به خريد يا امانت گرفتن کتابها و مجلات چاپي بود ولي در سالهای اخير و پس از توسعه فناوریهای اطلاعاتي و ارتباطي، مطالعه بهصورت آنلاین درآمده است و داشتن يک گوشي هوشمند متصل به شبکه اينترنت، شخص را به اقيانوسي از دانش جهاني متصل میکند.گوشی خود را بردارید و مطالعه را آغاز کنید.
مثال فردی و گروهی
فرد جوياي کار، می تواند با کلیدواژهای مانند «روي جستجوي شغل دلخواه»، جستجوي منابع را آغاز کند و مثال گروهي آن در شرکتي که کارکنان آن هماهنگي براي کار تيمي را هدف خود قرار دادهاند آن است که با جستجوي عبارتي مانند: « ویژگیهای تيم موفق» و… با منابع متعددي آشنا شوند و از آنها استفاده کنند.
مشاور، بهترین پشتیبان است
خلاصه روش پنجم
در روزگار ما، هر رشته و زمينه علمي، به چندين شاخه و بخش فرعي تقسيم و علم و دانش بسيار تخصصیشده است. اين امر بيانگر آن است که ما بايد محدودیتهای خود را بپذيريم و درزمینه مشکلات يا اهدافمان به مشاوره و کمک از دانش و تجربه ديگران اقدام کنيم و براي هر موضوعي با آزمونوخطا، حرکت نکنيم.
مثال فردی و گروهی
مثلا فرد جوياي شغل، میتواند از اپلیکیشن ها یا سایتهای مشاوره آنلاين استفاده کند و مثال گروهي اين مورد، خانوادهای است که راه تقويت اعتمادبهنفس يا مهار بيش فعالي فرزند خود را نمیداند که میتواند مثلاً با استفاده از اپليکيشن های موجود، بهآسانی و با صرف کمترين زمان و هزينه، مشکل فرزند خود را حل کند.
گوگل، اقیانوس دانش و تجربه است
خلاصه روش ششم
در دنيای ارتباطات امروز، آشنايي با روشها و فنون جستجوي برخطِ منابع موردنیاز، بهاندازه خودِ منابع مهم است و اگر فرد يا گروهی، نتواند در فضاي اينترنت و شبکههای اجتماعي، در سریعترین زمان ممکن، بهترين و جديدترين منابع را پيدا کند، راه موفقيت و آرامش خود، خانواده و شرکت زیرمجموعهاش را بسته است.
مثال فردی و گروهی
مثلا فردی که بیکار است باید کلید واژه هایی مانند: روشهای یافتن شغل، سایتهای شغل یابی، شغل مناسب متخصص… را جستجو کند. مثال گروهی برای شرکت دارای اهداف بازاریابی نیز آن است که عباراتی چون بازاریابی دیجیتال، بازاریابی محتوایی، بازاریابی شبکه های اجتماعی را جستجو و اجرا نماید.
خوب سوال کردن، نصف جواب است.
خلاصه روش هفتم
بسياري از ما، بيشتر دنبال چرايي و دليل هستيم تا چگونگي و راهحل. ولي اگر بتوانيم ماهيت پرسشهای خود را تغيير دهيم و آنها را با کلمه «چگونه» و «چطور» آغاز کنيم مشاهده خواهيم نمود که پاسخها به سمت جستجوی راه حل و راهکار و علمي شدن حرکت میکنند و دستاوردهاي بهتري براي ما خواهند داشت.
مثال فردی و گروهی
سوال اشتباه در حوزه فردی: 1- چرا من بیکار هستم؟ سوال درست در حوزه فردی: چگونه می توانم کار پیدا کنم؟ سوال اشتباه در حوزه گروهی و شرکتی: چرا کارکنان شرکت ما، همدلی و همکاری ندارند؟ سوال درست در حوزه شرکتی: چگونه می توانیم صمیمیت و هم افزایی کارکنان را افزایش دهیم؟
به جای چرا، از چگونه استفاده کنید
خلاصه روش هشتم
ذهن انسان دانش و تجربه گذشته انسان را با موضوعات و چالشهای فعلي ترکيب میکند و تحليل، قضاوت، فرضيه و راهکار ارائه مینماید. اگر بتوانيم تصاوير ناب و بدون ابهامي از مشکلات و هدفهای خود را به ذهن عرضه کنيم يقيناً با انبوهي از حقايق مشتمل بر راهکارها، راهحلها و… روبرو میشویم.
مثال فردی و گروهی
مثال کاربردي اين روش، آن است که فرد جوياي کار به خود بگويد: من میتوانم بهعنوان تأمینکننده کالا براي ديجي کالا، براي خود شغل ايجاد نمايم و آن را پیگیری نماید. مثال گروهي اين مورد هم آن است که مدير شرکت يا موسسه در زمان مواجهه با هر مشکلي، ابتدا به دنبال راهکارها و راهحلها باشد و روی علت ها، توقف نکند.
شجاع باشید و آزمایش کنید
خلاصه روش نهم
گاهي اوقات لازم است که راهکار يا راهحل در بوته عمل، موردسنجش و ارزيابي قرار گيرد و اينجاست که پاي آزمايش و تجربه به ميان میآید. براي تجربه عملي و آزمايش ايمن، بايد در درجه اول، شرايط و ضرورت انجام ايمنِ تجربه و آزمايش و حذف خطرات، کاهش انرژی، زمان و هزینهها موردبررسی دقیق و کامل قرار گيرد.
مثال فردی و گروهی
اگر کسي میخواهد کارآفرینی کند میتواند يک کالا يا خدمت دارای متقاضی را به فروش برساند و لازمه اين کار وي، آشنايي با روشها و فنون فروش، مذاکره و رقابت تجاري است و اگر هم شرکت یا سازمانی قصد دارد یک اپلیکیشن را تولید نماید بهتر است ابتدا آن را در سطح محدودتری عرضه نماید سپس تعمیم دهد.
به جای پنجره، خانه را هم ببینید
خلاصه روش دهم
سيستم مجموعهای از اجزاء است که در يک رابطه منظم با يکديگر فعاليت میکنند و تفکر سيستمي يعني قالب و تفکري که بهجای ديدن اشياء، روابط بين آنها را میبیند و بهجای مشاهده کارهاي ثابت، چگونگي تغييرات را مورد مشاهده و بررسي قرار میدهد. پس بايد روابط، نوع تأثیر و تأثر عوامل و اجزا، مورد دقت و بررسي قرار گيرد.
مثال فردی و گروهی
برای مثال فرد بیکار باید به بیکاری خود به عنوان یک سیستم که شامل: مهارتها، روابط، وضعیت اقتصادی و… می شود نگاه کند تا بتواند با سرعت بیشتری کار پیدا کند و در حوزه گروهی و سازمانی نیز شرکت دارای هدف برند سازی باید اجزا و روابط این سیستم را شناسایی و بر اساس آن حرکت کند تا بتواند موفق شود.
پیش بینی کافی نیست؛ باید آینده را بسازید
خلاصه روش یازدهم
براي موفقيت در آیندهپژوهی در حيطه فردي و گروهي، لازم است ضمن آشنايي با مباني آینده پژوهی، موضوعات، فرصتها و چالشهای موجود در حيطه مورد فعاليت يا مشکل و هدف خود را مشخص کنيم تا بتوانيم در سايه دانش اصيل و بينش واقعي، آينده بهتري را براي خود يا مجموعه موردنظرمان، رقم زنيم
مثال فردی و گروهی
برای مثال در حوزه فردی، کسی که تخصص طراحی سایت دارد باید بداند که در آینده نسل چهارم اینترنت یعنی متاورس، حاکم و رایج است و شرکت یا موسسه ای که در حوزه ارز فعال است باید توجه کند که اینک ارز دیجیتال، به میدان آمده است و روز به روز بر قدرت و وسعت تاثیر و خدمات آن افزوده می شود.
ارزش هر کس، به خلاقیت اوست.
خلاصه روش دوازدهم
پيشرفت و ترقی همهجانبه انسان از گذشته تاکنون، مديون خلاقيت و نوآوري نوع بشر در زمینه هاي مختلف است. براي خلاقيت روشها و تکنیکهای فراواني وجود دارد که مهمترین آنها عبارتاند از: يک= طوفان فکري دو= پرسشهای ايده برانگيز سه= پنج چه و يک کجا و چهار= نقشهکشی ذهني. شما هم شروع کنید
مثال فردی و گروهی
برای مثال فرد بیکار می تواند با استفاده از تکنيک نقشهکشی ذهني، به بررسی و نگارشِ راهحلها، مهارتها، افراد و دوستان، مشاغل مناسب و… بپردازد. و در حوزه گروهی و شرکتی، مدیران شرکت با توجه به مشکلات واقعي در زندگي مخاطبان خود، از تکنيک پرسشهای ايده برانگيز استفاده کنند و اپ تازهای را توليد نمايند.
معرفی کتاب «پژوهش علمی هوشمند»
آنچه در بالا گذشت بخش هایی از روش پژوهش علمی هوشمند است که توسط دکتر کاظم عظیمی، در کتابی با همین عنوان (پژوهش علمی هوشمند یا روش تحقیق ایرانی) که نسخه الکترونیک آن در همین سایت قابل دسترسی و خرید است، با جزئیات کامل بیان گردیده است و فصل های آن به نیز به شرح زیر است:
فصل اول: چارچوب مفهومی، تعریف، مهارتها و قوانین پژوهش علمی هوشمند
فصل دوم: چرخه پژوهش علمی هوشمند در سطح فردی، گروهی و دانشگاهی
فصل سوم: روشهای پژوهش علمی هوشمند در سطح فردی و گروهی (روشهای کاربردی سازی دانش)
فصل چهارم: روشهای پژوهش علمی هوشمند در سطح دانشگاهی (روشهای کاربردی سازی پژوهش)
فصل پنجم: نتیجهگیری، کاربست و پیشنهادها
برای کسب اطلاعات بیشتر یا خرید کتاب روی دکمه زیر یا تصویر جلد کتاب، کلیک نمایید